Bryta förbannelser, ta bort svart magi


Det finns inte mycket skrivit om svart magi och förbannelser på svenska trots att det är ett vanligt fenomen som förekommer i många olika former även här hemma i Sverige. I modern svensk kultur ofta förknippas svart magi med stor rädsla, räknas som en primitiv och osann tolkning av vad som är "verkligt" och av många anses vara ett farligt område av beskyllningar gentemot andra utan möjlighet till bevis. Det är i sig ett sunt förhållningssätt men det hjälper inte de som faktiskt drabbats av svart magi eller förbannelser. 

Vad är svart magi?
Svart magi är när någon avsiktligt använt sig av en ritual i syfte att skada eller på annat sätt ställa till det för någon annan. 

Vad är en förbannelse?
Ordet förbannelse betyder egentligen "uteslutande ur gemenskap" och bannlysning men har idag kommit att betyda ett tillstånd orsakat av negativa andliga eller psykiska krafter.     

"Hur utför människor en förbannelse över någon?"
Inom alla kulturer finns både magiska ritualer och mildare sätt, som att önska illa eller sända onda tankaronda ögat eller ond tunga (skvaller, förtal, lögner) för att lägga en förbannelse eller förgöra en person, ett djur eller en plats.

I magiska ritualer, eller besvärjelser, kombineras personliga spår från måltavlan (namn och födelsedag, saker som tillhör personen i form av kläder eller andra föremål, saker som personen rört vid) med lästa formler, örter, färger och andra material som anses kunna orsaka eller förstärka negativa och skadliga saker tillstånd. Personliga saker länkade till måltavlan kan också placeras på ställen där symboliken motsvarar det men önskar för personen (placeras mellan två träd som gnider sig mot varandra, på kyrkogården etc.) eller manipuleras (sveddas i glödande kol, hängs upp och ned osv.)  och placeras där måltavlan kommer att kliva över det eller på en plats där det kommer i kontakt med personen (i mat, dryck, grävas ner under huset, i trädgård osv.)

Lättare former av förbannelser räknas ofta till oavsiktliga förbannelser och är sällan utförda med någon typ av ritual. Personer som kan ha starka tankar och andra förmågor är inte nödvändigtvis medvetna om den skada de kan orsaka andra och avundsamma personer inte medvetna om att deras inverkan ger onda ögat till föremålet för deras avund. Rituella typer av förbannelser är alltid avsiktliga och kan konstrueras och styras till att drabba måltavlan på olika negativa sätt.

De vanligaste symptomen/resultaten av en förbannelse är serier av otur inom ett, flera eller samtliga av dessa områden. Mindre förbannelser, som onda ögat yttrar sig ofta genom hastigt påkommen huvudvärk, ryggvärk, ont i magen, lätt depression, kraftlöshet, klumpighet och mindre olycksbenägenhet. Detta kallas ofta också för att vara modstulen eller maktstulen i Skandinavisk tradition. Kraftigare förbannelser, avsedda att allvarligt skada, döda eller totalförstöra en person ger, förstås, kraftigare symptom.

Även de lättare typerna av förbannelser anses kunna leda till återkommande otursförföljelse och långvariga besvär om en person blivit upprepat utsatt för dem under en lång tid.

Det ska tilläggas att det inte bara är levande människor som anses kunna orsaka en förbannelse. Även de döda, Förfädersandar, Naturväsen, Gudomar, Gudinnor, Helgon m.fl. anses kunna bestraffa en levande person om de blivit respektlöst behandlade, kränkta, ogillar besökaren eller inte fått en utlovad belöning för utfört arbete.


"Kan man ta reda vem som utfört det över en?"

Gör en lista på potentiella fiender. Personer som före besvären/problemen började uppstå blev arga eller avundsamma  på dig. Har man väl gjort en lista bruka intuition och känsla göra resten. När man väl har en lista på misstänkta finns det många divinationsmetoder för att ta reda på vem som kan vara skyldig. Exempelvis genom att skriva namnen på var sin papperslapp och lägga dem en och en i en kokande gryta under fullständig tystnad. Den första som kontaktar dig inom en kort period anses vara den som är skyldig. Man kan också göra en ritual för att sända tillbaka det man utsatts för. Att bryta en förbannelse är inte samma sak som att skicka ont på någon annan så en sådan ritual drabbar inte någon som är oskyldig på något som helst negativt sätt. Om en person däremot har gjort något ont och man vänder det tillbaka kan det bli otrevligt för den som lagt förbannelsen. 

Det är oftare bättre att satsa på att enbart bryta och skingra förgjorda tillstånd och omständigheter än att jaga skyldiga för att inte hamna i en ond cirkel av misstankar och anklagelser och inte bry sig om att jaga syndabockar.
 

"Hur tar man bort en förbannelse?"

Det vanligaste är att gå till Klok eller en Häxdoktor med erfarenhet av ämnet, precis som man går till vårdcentralen om man blir sjuk, men det finns saker man kan pröva på egen hand också.  

Om man finner ett misstänkt föremål i sin närhet som lagts där i syfte att förbanna eller skada på magisk väg är det vanligaste sättet att göra sig av med det och därmed avvärja hotet, att bränna föremålet. Vissa urinerar eller häller salt på det först och tar upp föremålet utan att vidröra det. Att tvätta sig noga från armbågar och nedåt under rinnande, kallt vatten när man är klar är lämpligt.

Har man trampat i ett utlagt pulver eller förgiftats genom fötterna, tvättar man sig och gnor fötterna ordentligt från knäna och ner och ut via tårna. Vattnet bör i dessa fall kastas mot ett träd eller vid en korsväg eller i annat rinnande vatten.

Förr var det vanlig att man blev misstänksam om man fick ett äpple av motsatt kön, då detta var en av de mest spridda sätten att överföra och pålägga en kärleksbesvärjelse. På samma sätt är man i många kulturer misstänksamma mot att ta emot rödfärgade drycker eller mat från en kvinna (menstruationsblod är ett vanligt knep att binda en man till sig) och på samma sätt kan förbannelser läggas på en person med hjälp av andra medel i maten. Ett sätt att motverka och bryta dylikt är att spilla ut lite av maten eller drycken på marken och göra korsa det med sin fot (teckna ett likarmat kors över det för att stävja det magiska) innan man hugger in på det som serveras.

Lättare förbannelseronda ögononda tungor, med mildare besvär och mindre otur som symptom, finns det många små saker man ofta kan göra själv för att ta bort.

  • - Ta ett rått ägg (med skal på) och läs över det att det ska dra ut alla onda ögon och besvär du har och dra/rulla det motsols och nedåt från hjässa till tåspetsarna eller där du har besvär. Långsamt och omsorgsfullt. Minst 15 -20 minuter. Du kan behöva fler än ett ägg. När du är klar kastas ägget mot norr över vänster axel vid en korsväg om problemet är allvarligt eller krossas mot insidan av toastolen och spolas ned om det enbart rör sig om mindre besvär.
  • - Att tvätta öronen och området omkring och strax utanför med en bomullstuss doppad i väteperoxid (finns utspädd att köpa på Apoteket) är bra mot en dags lyssnade på babbel och skitsnack och för att ta bort mildare symptom.
  • - Att tvätta golvet med en extra skvätt Ammoniak och en näve havssalt i skurspannen och alltid städa lägenheten från innersta rummet ut och över tröskeln vid ytterdörren.
  • - Att ta ett bad med tre flaskor mörkt öl och en matsked salt, rör om motsols och bada minst 8 minuter. Lufttorka och gå in i sovrummet där du ber uppriktigt om befrielse från besvären med egna ord eller med den traditionella psaltarpsalmen nr 23 ("Herren är min Herde, mig skall intet fattas...").
  • - I Iran och andra arabiska kulturer röker man in sig själv med en ört som kallasAspand och som är mycket verksam mot mindre besvär och bär amuletter med blå ögon runt halsen eller har på väggen.
  • - Att lämna en offergåva (mynt, knappnålar, mat, en docka eller annat att roas med istället för N.N. mm) på den plats man tror sig fått problemet med orden "Ta det här och låt N.N. vara ifred.

Det som förenar alla dessa metoder och alla andra (som man kan hitta gratis överallt på nätet) är att de måste utföras med allvarsamhet och beslutsamhet för att vara verksamma och de kan behöva upprepas ofta för att ge bestående och goda resultat.

Saknar man den allvarsamhet, energi och tro som krävs för att utföra en stark ritual är det bättre att spara pengar och uppsöka en erfaren Klok eller annan typ av häxdoktor för att få förbannelser och förgjorda tillstånd brutna.

//Johannes. The Root Doctor.